Inspiratie: die andere index

 Veel ontwikkelingslanden moeten het zonder medicijnen stellen. Dit is een groot maatschappelijk probleem. Internationale farmaceutische bedrijven zijn vooral gericht op winstmaximalisatie. En niet op het helpen van arme en zieke mensen in bijvoorbeeld Afrika. 

De Access to Medicine Index (ATM) heeft daar verandering in gebracht. Jaarlijks doet het internationale researchbureau Innovest onderzoek naar grote beursgenoteerde farmaceutische bedrijven. Zij worden beoordeeld op duurzame factoren. Bijvoorbeeld of zij medicijnen beschikbaar stellen aan landen in Afrika.  

Het bedrijf dat het meeste bijdraagt, scoort het hoogst op de ATM Index. Het slechts presterende farmaceutische bedrijf eindigt op de laatste plaats. Omdat investeerders willen dat de bedrijven waarin zij hun geld stoppen, zich ook bezighouden met maatschappelijk verantwoord ondernemen, heeft de ATM Index sinds het het allereerste begin invloed op de beurskoers van op Wall Street genoteerde farmaceutische bedrijven. 

En zo heeft de ATM – bedacht in Nederland – veel invloed gekregen. Zoveel dat Bill Gates er in investeerde. Inmiddels passen de bedrijven hun strategie aan, omdat ze hoger op de ATM Index willen komen. Immers, dit leidt tot een betere notering aan de beurs. En zo tot meer shareholder value. 

Daarmee vormt de ATM Index een inspiratiebron voor ons project: De Nationale Politieke Index.

 

De Acces to Medicine Index 2016