De kracht van samenwerking

De Nationale Politieke Index is een initiatief van het Montesquieu Instituut, het Parlementair Documentatie Centrum (PDC) en journalist en politicoloog Ton F. van Dijk.

Het Montesquieu Instituut is een multidisciplinair instituut op het snijvlak van democratie, politiek en parlementaire besluitvorming in Nederland én Europa. Het werkt samen met andere wetenschappelijke instellingen in Nederland en Europa en streven ernaar om de beschikbare kennis op dit terrein tijdig en hanteerbaar onder handbereik van ambtenaren, bestuurders, journalisten, politici, wetenschappers én belangstellende burgers te brengen.

Het Parlementair Documentatie Centrum (PDC) houdt zich bezig met het verzamelen, archiveren en het via geavanceerde database technieken ontsluiten van gegevens over de praktijk van het Parlement. Dit betreft onder meer een unieke verzameling biografieën over bewindspersonen en parlementariërs van 1813 tot heden. Daarnaast houdt PDC gegevens bij over diverse parlementaire activiteiten variërend van wetgeving en samenstellingen van kamercommissies tot verkiezingen en kabinetsformaties. 

Ton F. Van Dijk (1962) studeerde politicologie in Leiden. Hij was televisiejournalist (Achter Het Nieuws, Brandpunt, Reporter), directeur/hoofdredacteur van de Amsterdamse zender AT5 en directeur televisie bij de landelijke publieke omroep. In 2007 werd hij gekozen tot Omroepman van het jaar. Daarnaast bekleedde hij tal van bestuurlijke- en toezichthoudende functies. Zo was hij vice-voorzitter van de Stichting Het nieuwe Parool en lid van de raad van commissarissen van Eredivisie Media & Marketing CV. Van Dijk was ook CEO van Leeuwarden-Fryslan Cultural Capital of Europe 2018. In 2017 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.